Fotograf Maria Östlin

Fotograf Maria Östlin

About

”Mot en kal vägg i obarmhärtigt skarpt dagsljus mötte jag för första gången Maria Östlin, fotograf på Aftonbladet.
Ett porträtt skulle fotograferas och förminskas till ett frimärkes storlek under en artikel.
Få fotografer lägger ned sin själ i dem.
Maria Östlin gör det.

Jag kunde inte sluta titta på bilden. Den var fantastisk. Maria Östlin hade fångat dragen, blicken, tonfallet, allt rymdes i den lilla bilden.
Vi står tryggt framför hennes kamera; modeller, popstjärnor, kollegor, sköra brottsoffer, skådespelare, modiga, drabbade människor, säsongens kändisar.
Vi vet att Maria Östlin ser oss, uppfattar vår egen särskilda skönhet, den vi själva känner och hoppas att andra ska se.
Det är lätt att känna igen Maria Östlins bilder, det är de som sticker upp som tredimensionella berättelser bredvid den skrivna berättelsen.
Många har sett fotografierna av svårt bröstcancersjuka unga kvinnor, utlämnade med amputerade nakna kroppar och kala huvuden. Ändå står de där förtrollande vackra, starka och hoppfulla genom Maria Östlins blick.
För dessa bilder har hon vunnit priser.
Helt andra människor drabbade av skammens sjukdom, alkoholism, har stått på rad framför Maria Östlins kamera och sett på oss med stolta blickar, aldrig underifrån. De bilderna gör skillnad. Plötsligt blev det svårare att avfärda dessa människor som karaktärssvaga suputer.

Bilderna är magiska. Men bakom dem finns inget trolleri, bara fotografens tre avgörande egenskaper: Egensinne. Passion. Not for sale.”

Maria Trägårdh
Nyhetschef Aftonbladet

 


 

Jonas Gardell, Charlotte Perrelli, Peter Stormare, Sven-Bertil Taube, Robyn, Per Oscarsson, Lill-Babs, Lena Ph, Hugh Grant,
Lucas Moodysson…

Maria Östlin har fotat dem alla. Och många fler. Alltid med samma, fina, proffsiga resultat.
Hon är en av Aftonbladet Söndags viktigaste medarbetare, som inte bara tar ansvar för sina bilder, utan också är helhjärtat engagerad i hela processen, från rådd av location och rekvisita till sidkomposition och bildlayout. Jag har jobbat med Maria i över tio år och blir lika imponerad varje gång hon lämnar sina bilder.

Erika Scott
Redaktör Aftonbladet Söndag

 


 

”Under mina 30 år i mediabranschen har jag jobbat med olika sorters fotografer.
De flesta har varit bra. Ett fåtal mindre bra. Några har varit väldigt bra.
Och så har jag jobbat med Maria Östlin, en fotograf som är helt FANTASTISKT bra!

Med sin säkra känsla för bildkomposition och ljus levererar Maria alltid bilder som är något extra. Hon sprudlar av kreativitet och energi när hon jobbar – och har en unik förmåga att verkligen SE personen hon plåtar. Hon får kända och okända modeller att känna sig trygga och vackra.
Med Maria bakom kameran vågar de bjuda på sig själva. Resultatet: underbara och unika bilder, som både redaktörer och modellerna själva älskar.”

Helene Arkhem
Redaktionschef på Året Runt.
(Tidigare redaktionschef på ToppHälsa,redaktionschef på Allt om Resor, redaktionschef på Kattis & co, redaktör på Aftonbladet, chefredaktör på Vecko-Revyn, chefredaktör på Frida med mera med mera…)